Tips om te slapen

Een goede nachtrust is het beste voor uw gezondheid en welzijn. Voor blinden of slechtzienden kan het echter moeilijk zijn om een goede nachtrust te krijgen. Vind je het moeilijk om tot rust te komen als het tijd is om naar bed te gaan? Merk je dat je overdag wilt slapen? Vind je het moeilijk om je overdag te concentreren? Voel je je moe, mistig, prikkelbaar en gefrustreerd als je wakker bent?

Veel mensen die blind of slechtziend zijn, hebben moeite met slapen. Momenteel zijn ongeveer 1 miljoen Amerikanen wettelijk blind (met gecorrigeerd zicht van 20/200 of slechter), een cijfer dat tegen 2050 kan verdubbelen. 10% van degenen die volledig blind zijn, heeft geen lichtwaarneming. Maar liefst 70% van de ondervraagden meldt dat ze ’s nachts moeite hebben met slapen en overdag moeite hebben om wakker te blijven.

De belangrijkste oorzaak van slaapproblemen bij blinden en slechtzienden lijkt een verstoring van het circadiane ritme te zijn. Het circadiane ritme fungeert als een interne klok die biologische processen zoals hormoonproductie en slaap regelt. Deze processen worden dagelijks herhaald in een ritme dat bijna 24 uur (maar niet precies) is, gesynchroniseerd met omgevingssignalen. Fotoreceptie, of de waarneming van licht, is een primaire cue die helpt bij het resetten van het circadiane ritme van een persoon.

Iemand die volledig blind is, kan problemen hebben met het herkennen van licht en het synchroon houden van de interne lichaamsklok. De afwezigheid van deze belangrijke prikkel uit de omgeving kan een verstoring van het circadiane ritme veroorzaken, wat resulteert in inconsistente slaappatronen – meestal fluctuerende perioden van gezonde slaap onderbroken door perioden van slechte slaap en overmatige slaperigheid overdag. Inconsistente en ontoereikende slaap kan een aantal nadelige gevolgen hebben voor de fysieke en mentale functies van een persoon, zowel tijdens de slaap als tijdens de waakuren.

Deze gids zal u helpen begrijpen hoe het circadiane ritme van het menselijk lichaam kan worden verstoord bij blinde mensen. Het wordt meestal veroorzaakt door een niet-24 slaap-waakstoornis. Deze gids biedt hulpmiddelen die blinde mensen kunnen helpen hun symptomen te begrijpen en zich eraan aan te passen. Het biedt ook middelen om symptomen met anderen te delen en te bespreken hoe ze kunnen worden aangepakt en aangepakt.

Visuele Beperking En Slaapstoornissen

Oogvermoeidheid kan slaperigheid veroorzaken

Het komt vaak voor dat zelfs ziende mensen met een lichte visuele beperking last hebben van ongelegen aanvallen van slaperigheid overdag als gevolg van vermoeide ogen. Oogvermoeidheid kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik van digitale apparaten, autorijden, lezen en moeite doen om te zien bij weinig licht. Meestal is het niet ernstig en kan het worden verlicht door de activiteit die de spanning veroorzaakt te stoppen en de ogen te sluiten om ze te laten rusten (dit is waar de slaperigheid binnenkomt, omdat het lichaam de ogen probeert te laten rusten).

De slaapkwaliteit is slecht, de slaap wordt onderbroken en de slaapduur is kort.

De National Institutes of Health publiceerden verschillende internationale onderzoeken die een verband vonden tussen slechte slaapkwaliteit en slechtziendheid. De resultaten van een dergelijke NIH-studie gaven aan dat personen met een slecht gezichtsvermogen of een visuele beperking een hoge incidentie van slechte slaapkwaliteit, korte slaapduur en slaapapneu ondervonden (wat slaapfragmentatie of -onderbrekingen veroorzaakt).

Fellichttherapie kan zeer effectief zijn voor de behandeling van slapeloosheid bij oudere volwassenen met een slechte lichtperceptie.

We bieden tips voor het aanpakken en beheersen van deze slaapstoornissen in de sectie getiteld Leven met en omgaan met circadiane ritmestoornissen. Zoek naar antwoorden op de vragen Hoe ga ik om met vermoeidheid? en Hoe kan ik mijn kansen op een goede nachtrust vergroten?

Slaapapneu

Een aandoening die slaapapneu wordt genoemd, waarbij de ademhaling van een persoon stopt terwijl hij slaapt, en soms voor zeer lange perioden. Het kan tijdens de slaap optreden, dus u weet het misschien niet eens. Dit zijn de symptomen:

  • Luid snurken (gemeld door een andere persoon)
  • Afleveringen waarin u stopt met ademen tijdens de slaap (gerapporteerd door een andere persoon)
  • Tijdens de slaap, happend naar lucht
  • Je wordt wakker met een droge, schone mond
  • ochtend hoofdpijn
  • Slapeloosheid of moeite om in slaap te blijven
  • Hypersomnie of overmatige slaperigheid overdag
  • Moeite met opletten als je wakker bent
  • Prikkelbaarheid

Slaapapneu treedt op wanneer de spieren van de luchtwegen overmatig ontspannen tijdens het slapen. De inname van lucht trekt aan de wanden van de luchtwegen, vernauwt en blokkeert ze. In sommige gevallen kan dit een ademhalingsstoornis veroorzaken die bij sommige slapers tot 100 keer per uur kan optreden. Als gevolg hiervan wordt het lichaam met tussenpozen verstoken van zuurstof, wat mogelijk kan leiden tot een groot aantal ademhalings-, bloedsomloop- en neurologische problemen.

Bepaalde visuele aandoeningen zijn in verband gebracht met slaapapneu, volgens een klinisch onderzoek uit 2013 door de American Academy of Ophthalmology. De studie wees op verbanden tussen de schadelijke invloed van slaapapneu op de bloedsomloop en verschillende oculaire en retinale aandoeningen. In wezen kan het zuurstofgebrek dat het gevolg is van slaapapneu de bloedsomloop beschadigen, waardoor de perfecte omstandigheden worden gecreëerd voor papiloedeem, glaucoom, floppy eyelid-syndroom, optische neuritis, chorioretinopathie of een van de vele andere oogziekten.

Volgens de studie van de American Academy of Ophthalmology moet iedereen die symptomen van een van deze aandoeningen heeft, onmiddellijk een oogheelkundig onderzoek ondergaan en, indien nodig, een slaaponderzoek. Een onderzoek kan niet alleen de tekenen van de bloedsomloop in de ogen vroeg genoeg detecteren om te bepalen of de onderliggende oorzaak slaapapneu is, maar het kan ook leiden tot gerelateerde aandoeningen zoals coronaire hartziekte.

Hoe Circadiaanse Ritmes De Slaap Beïnvloeden

Een verstoring van het circadiane ritme is een andere belangrijke reden voor slaapproblemen bij slechtziende en blinde mensen. De hypothalamus, die zich in de hersenen van de mens bevindt, fungeert als een interne pacemaker en creëert de circadiane ritmes. Dit heeft een grote impact op de algehele gezondheid en het gedrag. Deze processen omvatten de regulering van de dagelijkse hormoonspiegels en de slaap-waakcyclus.

Hormonen kunnen vrijkomen wanneer de circadiane ritmes van een persoon niet synchroon lopen. Dit kan leiden tot slaapproblemen ’s nachts of een verlangen om de hele dag door te slapen. Dit kan leiden tot slaaptekort, wat de alertheid, het cognitief functioneren en de mentale prestaties kan beïnvloeden en het moeilijk kan maken om je op eenvoudige taken te concentreren.

Dit komt omdat cycli een ingewikkeld onderwerp zijn. Een natuurlijk tijdmechanisme van de mens, de biologische klok, loopt voor de meeste mensen iets langer dan 24 uur, of ze nu zien of blind zijn. De tijdsduur dat elke persoon cyclus verschilt van de standaard periode van 24 uur kan enkele minuten of veel langer zijn (om nog onbekende redenen).

Bij mensen met goed functionerende circadiane ritmes wordt dit verschil dagelijks gereguleerd, gecorrigeerd om terug te synchroniseren naar een standaard 24-uurs cyclus, waardoor het slapen ’s nachts en wakker worden overdag wordt vergemakkelijkt.

Dit is hoe de circadiane ritmes van de meeste mensen werken. De circadiane ritmes beheersen de eb-stroom van slaap en waakzaamheid van hun lichaam. Licht is de belangrijkste cue. Fotoreceptoren in het netvlies van de ogen ontvangen lichtsignalen uit de omgeving; dan geven de ogen aan de hersenen aan hoe laat het is – dag, nacht of daartussenin.

Deze informatie wordt door de hypothalamus van de hersenen gebruikt om de natuurlijke ritmes van de persoon te reguleren. Het synchroniseert ze zowel intern als extern met de omgeving. De corrigerende actie voor niet-24-uurs klokken van het lichaam naar de normale dag-nachtcyclus wordt gedaan met behulp van deze informatie. Deze reset werkt op dezelfde manier als de reset van de wijzers op een klok. Het is de circadiaanse ritmemethode om de lichaamsprocessen te synchroniseren met de 24-uurscyclus.

Ga voor meer informatie over circadiaanse ritmes en hun effect op de slaap naar:

Slaap-waakstoornis Niet-24

Er zijn verschillende soorten verstoringen van circadiaanse ritmes die zich vaak onder specifieke groepen manifesteren. Veel tieners ervaren een vertraagde slaapfasestoornis. Dit is wanneer ze laat in slaap vallen en laat wakker worden. Gevorderde slaapfasestoornis is een aandoening die oudere mensen treft en ervoor zorgt dat ze vroeg wakker worden. Jetlag kan een probleem zijn voor reizigers. Het is een verschil in slaappatroon tussen hun thuistijdzone en de bestemming. Werknemers in ploegendienst hebben vaak last van slapeloosheid of overmatige slaperigheid vanwege hun werkschema’s die in strijd zijn met hun natuurlijke circadiane ritmes.

Non-24 is een ernstige, chronische circadiane ritmestoornis die bijna alle mensen treft die volledig blind zijn. Rapporten suggereren dat maar liefst de helft tot driekwart van de Amerikanen die volledig blind zijn niet-24 heeft, wat neerkomt op ongeveer 95.000 mensen. De eerste tekenen kunnen zich op elke leeftijd manifesteren, meestal nadat bij een persoon de diagnose volledig verlies van lichtperceptie is gesteld.

Non-24 komt veel voor bij volledig blinde mensen omdat licht niet door hun ogen wordt geregistreerd. Bij ziende mensen of mensen met enige lichtperceptie, signaleert licht dat via de ogen binnenkomt de tijd van de dag aan de hypothalamus, waardoor de hersenen reageren door de lichaamsklok van de persoon opnieuw te synchroniseren zodat deze overeenkomt met de standaard 24-uurs cyclus van slapen en waken.

Als een persoon echter volledig blind is, stuurt de omgeving de hersenen niet op deze manier aan. De interne lichaamsklok van de persoon keert terug naar zijn natuurlijke cyclus van 24 uur. Als dit niet wordt aangevinkt, leidt dit tot een fenomeen dat free-running wordt genoemd door NIH-wetenschappers die het fenomeen hebben bestudeerd.

Non-24 is de naam van de aandoening. Het verwijst naar een hoofdklok die niet 24 uur lang is. De kleine verschillen in timing tussen het dagelijkse ritme van de persoon en de 24-uursklok – die kan variëren van enkele minuten tot een uur per dag – stapelen zich met de dag op en veroorzaken uiteindelijk een merkbare verschuiving in wanneer het lichaam slaap nodig heeft of moet worden wakker. Uiteindelijk gaat het lichaam werken alsof de nacht dag is en dag nacht.

Hier is een voorbeeld van een vrijlopend circadiaans ritme: stel dat je biologische klok van nature een cyclus van 24,5 uur heeft, waardoor je elke dag een extra half uur wilt slapen. Dit betekent dat je op de eerste dag van een cyclus een half uur achterloopt op de norm. De volgende dag zou de tijd zich opstapelen om u een uur achter te laten, enzovoort. Als je dit tempo een maand volhoudt, zullen je natuurlijke ritmes ervoor zorgen dat je overdag wilt slapen en ’s nachts wakker wilt worden. Uw slaap-waakcyclus kan na nog een maand kort synchroniseren met de 24-uurs dag-nachtcyclus. Maar dan zou het weer uit de pas lopen.

Eén persoon kan al deze circadiaanse ritmes binnen een paar maanden doorlopen. Voor anderen kan het enkele maanden duren voordat hun slaap-waakcycli zich vanzelf opnieuw afstemmen op de 24-uursdag. In de tussenliggende weken zal elke persoon met niet-24 vaste perioden van gezonde slaap ervaren, gevolgd door perioden van slechte slaap en overmatige slaperigheid overdag. Deze toestand zorgt ervoor dat mensen ’s nachts moeite hebben met slapen, en dat ze zich overdag misschien niet kunnen concentreren of wakker blijven. Deze verstoringen kunnen op de lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de waakprestaties en het gedrag.

Ga voor meer informatie over de non-24 slaap-waakstoornis en andere circadiane ritmestoornissen naar:

Diagnose En Symptomen Niet Beschikbaar Voor 24

Non-24 is technisch gezien geen slaapstoornis. Het is een chronische circadiane ritmestoornis die een grote invloed kan hebben op uw leven. De ervaring van Non-24 verschilt van persoon tot persoon. Symptomen van de aandoening kunnen op elke leeftijd voorkomen en manifesteren zich meestal voor het eerst kort nadat het verlies van lichtperceptie van een persoon volledig is geworden. Ze kunnen ’s nachts of overdag optreden en kunnen ernstig of mild zijn.

De twee belangrijkste levensgebieden die door de stoornis worden beïnvloed, zijn het vermogen om te slapen en het vermogen om effectief te functioneren tijdens de wakkere uren. Als u worstelt met een van deze, in lichte of intense mate, heeft u mogelijk niet-24.

Nachtelijke symptomen

Vaak is de slaapstoornis veroorzaakt door Non-24 minder duidelijk dan de waaksymptomen. Omdat veranderingen in slaaptiming tussen nacht en nacht subtiel kunnen lijken, kunnen deze symptomen er normaal uitzien, zelfs als de 24-uurs klok niet is gesynchroniseerd.

Patiënten kunnen gedurende meerdere maanden aan perioden van slapeloosheid lijden met slechts intermitterende verlichting.

Enkele van de belangrijkste nachtgerelateerde symptomen die verband houden met Non-24 zijn:

  • Een diep onvermogen om ’s nachts in slaap te vallen
  • Moeite om ’s nachts in slaap te blijven
  • Het lichaam wil op verschillende tijdstippen slapen.
  • Slaappatronen die verschillen van die van de meeste mensen die je kent
  • Vermoeid wakker worden of niet uitgerust genoeg zijn
  • Het is het gevoel constant te vechten voor je slaap en uitputting.

Symptomen overdag

Een gebrek aan slaap kan niet alleen de slaapkwaliteit beïnvloeden, maar ook circadiane ritmestoornissen. Een gebrek aan slaap kan een negatieve invloed hebben op de mentale scherpte en concentratie, het geheugen, de coördinatie, de stemming en tal van andere fysieke factoren.

Hier zijn enkele van de belangrijkste symptomen die Non-24 heeft.

  • Overdag een overweldigende drang om te slapen
  • Onverwacht in slaap vallen
  • Moeilijkheden op het werk of op school
  • Concentratieproblemen bij het werken aan verschillende taken
  • Traagheid en vergeetachtigheid
  • Slaaptekort kan slapeloosheid veroorzaken.
  • Depressie als gevolg van vermoeidheid en frustratie
  • Relaties die gespannen zijn
  • Frustratie omdat niemand lijkt te begrijpen wat je doormaakt

Bezoek: voor meer informatie over symptomen en diagnose van niet-24 slaap-waakstoornissen.

Leven Met En Omgaan Met Niet-24

Niet-24 kan het moeilijker maken om met de symptomen en effecten van slaaptekort om te gaan. Het kan moeilijk zijn om te communiceren wat er met u gebeurt en om erachter te komen hoe u hulp kunt krijgen. Dit gedeelte van de gids geeft een overzicht van de vragen die u mogelijk heeft over het beheersen van symptomen, het communiceren van de effecten aan mensen in uw leven, het normaliseren van uw dagelijkse en nachtelijke routines en het uiteindelijk vinden van een behandeling.

Hoe Begin Ik Met Het Managen Van Non-24 In Mijn Leven?

De meeste bronnen raden u aan om medisch advies in te winnen als u een van de hierboven genoemde symptomen heeft. Bezoek eerst uw arts om te bevestigen dat u lijdt aan Non-24. Werk vervolgens samen aan behandelings- en managementstrategieën.

Wat moet ik mijn arts vragen/vertellen?

Begin met het delen van de bovenstaande lijst met symptomen met uw arts en bespreek uw ervaringen met hen. Zelfs als ze goed thuis zijn in het behandelen van de specifieke problemen van patiënten die volledig blind zijn, kan het toch mogelijk zijn dat uw arts niet op de hoogte is van de non-24 slaap-waakstoornis en de effecten ervan. Indien dit het geval is, kunt u de aandoening uitleggen en introduceren.

Begin met het bijhouden van een slaapdagboek om uw zorgen te ordenen voordat u met uw arts gaat praten. Deze vragen kunnen als leidraad worden gebruikt:

  • Wanneer heb je voor het laatst een goede nachtrust gehad?
  • Als je slaapt, word je dan uitgerust wakker?
  • Hoe sterk is uw verlangen om overdag te slapen en hoe verandert het van de ene op de andere dag?
  • Hoe moeilijk is het voor jou om je te concentreren?
  • Wat kun je doen om overdag wakker te blijven?

Deze informatie, plus eventuele tests die uw arts mogelijk wil uitvoeren, kan u helpen om samen een plan op te stellen om u te helpen de niet-61 cm-impact op uw leven te beheersen en te behandelen.

Waar moet ik op letten bij de dokter?

Er zijn een paar veelvoorkomende verkeerde diagnoses die vaak gepaard gaan met de non-24 slaap-waakstoornis, vooral van artsen die niet bekend zijn met de specifieke problemen van blinden. Deze veelvoorkomende verkeerde diagnoses zijn gemakkelijk te herkennen en kunnen worden gebruikt als richtlijn voor uw arts om een meer uitgebreide, effectieve benadering van uw symptomen te volgen.

Non-24 wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als een slaapstoornis – meestal primaire slapeloosheid, of soms slaapapneu – en ongepaste slaapmedicatie of het gebruik van apparaten zoals een CPAP-machine wordt voorgeschreven. De behandeling van het slaapprobleem pakt alleen de symptomen aan en niet de onderliggende aandoening.

Soms wordt niet-24 verkeerd begrepen als een psychische stoornis. Dit is echter onjuist. Hoewel psychologische problemen kunnen voortvloeien uit slaapgebrek of andere symptomen, kan Non-24 worden geclassificeerd als een circadiane ritmestoornis.

Laat het uw arts weten als u vermoedt dat u een circadiane ritmestoornis heeft. Dit zal u helpen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Hoe zal mijn leven veranderen met een non-24 slaap-waakstoornis?

De aanvankelijke verstoringen van uw slaappatroon die Non-24 veroorzaakt, kunnen gedurende lange perioden geleidelijk en zelfs normaal lijken. Als u begint te voelen dat uw slaappatroon uit het ritme raakt, zult u zich realiseren dat deze symptomen niet normaal en niet duurzaam zijn.

Deze effecten kunnen verschillende gevolgen hebben, waaronder mentale en emotionele. Het kan het moeilijker maken om dagelijkse taken uit te voeren als gevolg van slaapgebrek en vermoeidheid. De drang om op ongepaste tijden te slapen kan verkeerd worden begrepen door medestudenten, collega’s en anderen om je heen, wat isolerend en frustrerend kan zijn.

Het is waarschijnlijk dat u veel energie zult besteden aan het onder controle houden van de symptomen. Zorg ervoor dat u de symptomen waar u mee te maken heeft en de effecten ervan bespreekt met de mensen in uw leven. Vraag om steun en begrip. Wees niet bang om professionele hulp te vragen. Naast het bezoeken van een deskundige arts die u kan helpen bij het omgaan met technieken en levensvatbare fysieke behandelingen, kan het raadplegen van een hulpverlener die op de hoogte is, vooral over de problemen waarmee veel blinde mensen worden geconfronteerd, u de emotionele steun bieden die u mogelijk nodig heeft.

Wat kan ik doen om vermoeidheid tegen te gaan?

Mensen die aan Non-24 lijden, vechten een bijna constante strijd met vermoeidheid, en de brede aard van de aandoening kan de gebruikelijke methoden belemmeren die anders zouden werken om u de dag door te helpen. Het kan plotseling moeilijk worden om op tijd wakker te worden en vast te houden aan een vast schema. Misschien heb je het gevoel dat je je energie kwijt bent. U kunt overdag erg slaperig worden en op ongelegen momenten een dutje moeten doen of zelfs onvrijwillig in slaap vallen.

Een gebrek aan slaap kan leiden tot geheugen- en concentratieproblemen, wat het uitvoeren van dagelijkse taken bemoeilijkt en de kans op fouten en ongelukken vergroot. Blinde mensen zijn vatbaarder voor dit probleem omdat ze voor hun dagelijkse taken alert moeten zijn en een goed gevoel voor mentale scherpte hebben om door de wereld te navigeren.

Er zijn maatregelen die u kunt nemen om vermoeidheid tegen te gaan. Hier volgen enkele algemene tips:

  • Eet een gezond dieet. Gezonde voeding kan u helpen alert te blijven en uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Eet een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten, volle granen en magere eiwitten.
  • Overdag niet sporten. Het is aangetoond dat matige lichaamsbeweging vijf keer per week kan helpen uw bloedsuikerspiegel te stabiliseren en het energieniveau te verhogen.
  • Matig uw cafeïne-inname. Wanneer je je uitgeput voelt en de dag door moet komen, is het verleidelijk om koffie of thee te drinken. Hoewel cafeïne je een oppepper kan geven, kunnen de effecten tot diep in de nacht aanhouden. Bovendien kan te veel cafeïne leiden tot angstgevoelens, waardoor u zich meer vermoeid voelt. Uw inname van cafeïne moet worden beperkt tot 3 uur voor het slapengaan.
  • Zorg voor voldoende water. Vermoeidheid kan worden veroorzaakt door uitdroging. Hydratatie is belangrijk voor, tijdens en na het sporten.
  • Overgewicht verliezen. Mensen met overgewicht hebben de neiging sneller vermoeid te raken dan mensen met een gewicht dat vergelijkbaar is met hun lengte. Overgewicht kan ook leiden tot slaapproblemen zoals apneu.
  • Volg uw behandelingsregime. Volg het behandelplan van uw arts en praat met uw arts wanneer u problemen ondervindt.
  • Wat kan ik doen om mijn kansen op een goede nachtrust te vergroten?

    Non-24 wordt gekenmerkt door onvermogen om te slapen. Dit is het eerste teken dat alle andere symptomen kan veroorzaken. Niet genoeg slaap krijgen kan een groot aantal mentale problemen veroorzaken voor de concentratie, het geheugen en de stemming van een persoon, evenals fysieke aandoeningen zoals indigestie, verhoogde bloeddruk en een verhoogde neiging tot diabetes.

    Hoewel licht de krachtigste omgevingsaanwijzing van de hersenen is om circadiane ritmes te activeren en slaappatronen van een persoon te synchroniseren, is dit geen optie voor blinden. Gelukkig zijn er andere niet-fotische (niet-lichtgerelateerde) maatregelen die de circadiane pacemaker positief kunnen beïnvloeden.

    Naast de bovenstaande tips om vermoeidheid te voorkomen, kunt u overwegen deze gedragsveranderingen door te voeren om uw kansen op een goede nachtrust te vergroten:

    • Volg een strikt slaap/waak schema.

    Probeer ervoor te zorgen dat je elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en elke ochtend op hetzelfde tijdstip wakker wordt. Het zal gemakkelijker zijn om in slaap te vallen als je lichaam aan een bepaalde tijd gewend is.

  • Maak een slaapritueel dat ontspannend is. Ontspanning is de sleutel om ’s nachts in slaap te vallen. Ontspanning is de sleutel om ’s nachts in slaap te vallen. Creëer een bedtijdroutine waarmee u kunt ontspannen, zoals lezen of een warm bad nemen. Herhaal het dan nacht na nacht.
  • Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk. Beweging is belangrijk voor de algehele gezondheid en het slaappatroon, vooral voor mensen die blind of slechtziend zijn. Probeer dagelijks ten minste 30 minuten aan lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, zwemmen, dansen of andere lichamelijke activiteiten die u leuk vindt.
  • Vind de juiste matras voor jou . Het bed waarin je slaapt heeft een grote invloed op je vermogen om ’s nachts goed te slapen. Om de beste matras voor u te vinden, moet u rekening houden met factoren zoals slaaphouding, lichaamsgewicht en vorm, en comfortvoorkeur.
  • OPMERKING: Fysieke stimulatie te dicht bij het slapengaan kan de slaap belemmeren. Train ’s ochtends,’ s middags en vermijd late avonden.

    • Eet of drink niet voordat u naar bed gaat. Je slaap kan worden verstoord als je vlak voor het slapengaan eet. Dit komt omdat je stofwisseling versnelt om het voedsel te verwerken. Vermijd tussendoortjes met koolhydraten of eiwitten en eet minstens een uur voor het slapengaan. Als je absoluut later dan normaal moet eten, kies dan voor kleine porties voedzame voedingsmiddelen zoals groenten, noten, avocado’s of appels.
    • Vermijd indien mogelijk snoozen. Hoewel het verleidelijk (en soms onvermijdelijk) is, kan het overdag een dutje doen het moeilijker maken om ’s nachts in slaap te vallen, vooral voor blinde of slechtziende personen wiens slaap-waakcyclus al niet meer synchroon loopt.

    OPMERKING: Als u merkt dat u een dutje nodig heeft, probeer dit dan te beperken tot 20 minuten en volg deze algemene richtlijnen: als uw bedtijd 22.00 uur is.

    Je dutje mag niet later dan 14.00 uur beginnen Je dutje mag niet na middernacht beginnen als je om 15.00 uur naar bed gaat

    Wat kan ik doen om anderen te helpen begrijpen wat ik doormaak?

    Erken eerst dat je niet de enige bent – ook al voelt het misschien wel zo. Deze uitdagingen hebben duizenden mensen gemeen.

    Erken dan de volgende waarheid: de mensen die NIET door dezelfde dingen gaan, zullen in eerste instantie waarschijnlijk niet begrijpen waar je dagelijks mee te maken hebt. Daarom kan het leven met niet-24 ervoor zorgen dat u zich onbegrepen, verwaarloosd en alleen voelt. Maar gelukkig kunnen communicatie en educatie je helpen dit isolement en deze misvatting te doorbreken.

    Dit is waar je de derde waarheid erkent: je moet proactief zijn en het probleem ter sprake brengen bij je vrienden, familie, medestudenten, professoren, collega’s en werkgevers. Communiceren is vooral belangrijk als iemand u heeft beoordeeld omdat u onoplettend of lui bent, of omdat u op ongepaste tijden in slaap valt; het is belangrijk dat je ze vertelt wat er aan de hand is. U moet uw symptomen en de wetenschap erachter beschrijven. Zodra ze meer weten, zullen ze vaak beseffen dat ze een fout hebben gemaakt bij het beoordelen van je en zullen ze eerder met je samenwerken om oplossingen te vinden.

    Hoe kan ik mijn sociale leven behouden?

    Er zijn verschillende strategieën die u kunt gebruiken om uw sociale netwerken te versterken:

    • Temper de verwachtingen van familie en vrienden. Laat hen weten dat je misschien niet altijd in staat bent om speciale evenementen bij te wonen, of dat je misschien tot het laatste moment moet wachten om uitnodigingen voor bijeenkomsten te accepteren of uit te breiden.
    • Maak vrienden met mensen die verschillende uren werken. Door een vriendengroep te cultiveren met ploegenarbeiders in zowel dag- als nachtdiensten, heb je een grotere kans om iemand te vinden die beschikbaar is om samen te komen op een moment dat je alert bent.
    • Blijf in contact via e- mail E-mail is een geweldige manier om in contact te blijven met uw familie en vrienden, zelfs als ze slapen.

    U kunt in uw eigen tempo gesprekken voeren.

  • Bespaar energie voor speciale evenementen. Je moet proberen zoveel mogelijk te slapen tijdens de dagen voorafgaand aan het evenement. Dit zal je helpen om uit te rusten voor het grote evenement.
  • Wat kan ik doen om mijn werkleven te behouden?

    Het kan moeilijk zijn om je werk of de les bij te houden als je constant probeert wakker te blijven. Dit kan het moeilijker maken om uw werkdruk te beheren. Hoewel het misschien lijkt alsof je in deze staat niet voor jezelf kunt opkomen, hoe eerder je het je collega’s vertelt, hoe beter je samen aan oplossingen kunt werken.

    Open een dialoog met uw baas en collega’s, of, als u zich daar niet prettig bij voelt, praat met een vertegenwoordiger van personeelszaken. Op de meest voorkomende vragen kunt u korte antwoorden voorbereiden.

    De huidige werkplekcultuur maakt enorme vooruitgang op het gebied van toegankelijkheid en biedt niet-standaard alternatieven voor traditionele kantooromgevingen. Wellicht kunt u profiteren van deze trend. Vraag uw werkgever of u al in loondienst bent.

    • Flexibiliteit in je werkuren
    • De mogelijkheid om zo nodig periodiek vanuit huis te werken
    • De mogelijkheid om parttime te werken in plaats van fulltime, indien mogelijk

    U kunt overwegen om op zoek te gaan naar alternatieven voor traditioneel werk, zoals flexibele werkuren of een baan waarbij u uw werk vanuit huis kunt doen als u het moeilijk vindt om uw werkschema in een kantooromgeving vol te houden. Slechts een paar voorbeelden zijn:

    • Virtuele assistent
    • Medisch transcriptionist
    • Vertaler
    • Webontwikkelaar/ontwerper
    • Ondersteuning voor klanten
    • Freelance schrijver of redacteur

    OPMERKING: Niet-24 wordt beschouwd als een handicap volgens de Americans with Disabilities Act, dus uw werkgever is verplicht u redelijke aanpassingen te bieden, tot en met een parttime of aangepast werkschema.

    Praat met uw werkgever als u bent gediagnosticeerd en behandeld voor niet-24. Een advocaat die gespecialiseerd is in handicap kan een goede optie zijn.

    Voor meer informatie over leven met blindheid en niet-24 slaap-waakstoornis, praten met de mensen in je leven over de effecten en verbinding maken met netwerken en bronnen, ga naar:

    Niet-24 Zorg En Behandeling

    Non-24 is een slaap-waakstoornis die niet is behandeld. Non-24 is een aandoening die het zicht van blinden beïnvloedt. De enige behandelingen zijn fototherapie en het voorschrijven van melatonine. Omdat mensen die totaal blind zijn niet kunnen reageren op fototherapie, is de dagelijkse toediening van melatonine gebruikt als een effectieve therapeutische strategie.

    In 2014 keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration echter het medicijn tasimelteon (merknaam Hetlioz) goed voor de behandeling van niet-24 slaap-waakstoornis bij personen die totaal blind zijn zonder lichtperceptie. Het is het enige door de FDA goedgekeurde medicijn op de markt voor dit doel.

    Dit is hoe het werkt

    Licht komt de ogen van ziende mensen binnen om de hypothalamus te informeren over het tijdstip van de dag. Die informatie triggert de pijnappelklier, synchroniseert zijn melatonine-afscheiding met de 24-uurs cyclus van daglicht en duisternis, gaat aan bij het vallen van de avond en duurt ongeveer 12 uur. Maar bij volledig blinde mensen kan de afwezigheid van licht de natuurlijke afscheiding van melatonine niet veroorzaken, waardoor het noodzakelijk is om melatonine in het menselijk systeem synthetisch te vervangen voor regulatie terug naar een 24-uurs cyclus.

    Dit moet je weten

    Niet-24 patiënten gebruiken al lang melatonine als een effectieve en standaard behandelingsoptie. Tasimelteon/Hetlioz stimuleert volgens de FDA dezelfde cellulaire receptor als melatonine, maar er zijn geen rechtstreekse onderzoeken die de werkzaamheid van de twee hebben vergeleken, zei Charmane Eastman, een wetenschapper bij het onderzoekslaboratorium voor biologische ritmes van het Rush University Medical Center in Chicago.

    Volgens Reuters Health kan tasimelteon/Hetlioz wel een jaar kosten. Patiënten met Non-24 moeten een melatonine-suppletie zonder recept overwegen, wat meestal ongeveer een jaar kost. Patiënten die ervoor kiezen om Non-24 met melatonine te behandelen, moeten het elke dag op hetzelfde tijdstip innemen, drie tot vijf uur voor het slapengaan, en zich consequent aan dat schema houden.

    Twee studies, beide gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, vonden dat de meest voorkomende bijwerkingen van tasimelteon/Hetlioz hoofdpijn, nachtmerries of abnormale dromen, verhoogde niveaus van leverenzymen en bovenste luchtweg- en urineweginfecties zijn.

    Ga voor meer informatie over de behandeling en zorg voor niet-24 slaap-waakstoornis naar:

    Informatie, Ondersteuning En Middelen Voor Mensen Met Een Niet-24-uurs Handicap

    Veel websites en andere entiteiten bieden bronnen en informatie die blinde mensen kunnen helpen die lijden aan niet-24 en andere slaapgerelateerde stoornissen.

    Amerikaanse Academie Voor Oogheelkunde

    In een klinische update met de titel Obstructieve slaapapneu en het oog: de rol van oogartsen, merkte de academie verbanden op tussen de invloed van slaapapneu op de bloedsomloop en verschillende oogziekten, waaronder papiloedeem, glaucoom, floppy eyelid-syndroom en netvliesaandoeningen.

    Nationale Organisatie Voor Zeldzame Aandoeningen

    Deze website geeft informatie over zeldzame ziekten en hun oorzaken, inclusief de getroffen bevolking, symptomen en oorzaken.

    VisionAware

    De VisionAware-website, een interactief forum en uitgebreide, gezaghebbende bron voor mensen die informatie zoeken over blindheid en slechtziendheid, publiceerde een persoonlijk verslag

    Nationaal Instituut Voor Gezondheidsstudies

    De studie, getiteld Association between Visual Impairment and Poor Vision and Sleep Duration and Quality in Older Adults in South Africa, werd gepubliceerd in The International Journal of Environmental Research and Public Health en wordt gepubliceerd door The National Institute of Health. Het bevestigt eerdere studies in Korea, Japan en de Verenigde Staten die verbanden vonden tussen slechtziendheid en slaapstoornissen, met een bijzondere focus op korte slaapduur en slechte kwaliteit.

    Het National Institute of Health heeft een paper gepubliceerd met de titel Visual Impairment & Circadian Rhythm Disorders in Dialogues in Clinical Neuroscience. Het beschreef een veelbelovende klinische proef om een behandeling te vinden voor mensen die volledig blind zijn.

    Online Steungroepen

    Farmaceutische behandelingsopties

    Farmaceutische behandeling moet altijd een laatste redmiddel zijn – als gedrags- en omgevingsinterventies niet werken – en alleen worden uitgevoerd onder toezicht van een arts.

    • Lees het supplement melatonine als behandeling voor Non-24 slaap-waakstoornis.
    • Lees meer over het voorgeschreven medicijn tasimelteon (merknaam Hetlioz) als een behandeling voor niet-24 slaap-waakstoornis.